+36 (30) 757 6247 info@krizsanyikkft.hu

A fa tulajdonságai

A fa nyílászárók egyik legnagyobb előnye minden kétséget kizáróan a természetesség, hiszen a famintázat igazi egyéniséget képes biztosítani otthonunknak, sőt minden egyes nyílászárónak is, éppen emiatt az ember közérzete lényegesen javul, ha természetes anyag van a közelében.

Már csak maga a tudat is sokkal kellemesebb érzéssel tölti el az embert, ha tudja, hogy nem műanyag, hanem természetes fa veszi körül az ablakok tekintetében.

Természetes mintázat

Modern vasalat és zárszerkezet

Hosszú élettartam felületkezeléssel

Nyilván ennek a természetességnek sajnos ára is van, ezáltal aki fa nyílászárót szeretne, annak mélyebben bele kell nyúlnia a zsebébe, de ezért biztosan egy igazán egyedi darabot kap cserébe, aminek nem egy gép, hanem kizárólag az emberi természet szab határokat.

Felépítés

Alapesetben három rétegragasztott, illetve előre legyártott profilból készülhetnek a fa nyílászárók, amelyek a közhiedelemmel ellentétben ugyanolyan modern vasalással és zárszerkezettel rendelkeznek, mint a műanyag vetélytársaik. A hármas rétegragasztás egyébiránt azt a célt szolgálja, hogy a nyílászárók szilárd és szikár szerkezetűek maradjanak évek múltán is, ergo ne vetemedjenek, ezt a pozitív tulajdonságot tovább fokozza az is, hogy a profil rétegeinek szálirányát a legtöbb modellnél egymással szembe helyezzük el.

Felületkezelés és javíthatóság

A fa nyílászárók kapcsán a felületkezelés az egyik legnagyobb előny és hátrány is egyben, hiszen néhány évente utólagos kezelést és festést igényelnek – ez legjobb esetben is maximum 5-6 évet jelent –. Ez sokak számára hátránynak tűnik, de összességében inkább előnynek kellene tekinteni rá, hiszen ezzel megkapjuk a lehetőséget, hogy bármikor megváltoztassuk nyílászáróink árnyalatát és színét akár drasztikus mértékben is. Hovatovább, míg a műanyag ablakok élettartamának növelése érdekében semmit sem tehetünk, a fa esetében a rendszeres kezeléssel nagyon is sokat.

A fa nyílászárók kapcsán kifejezetten komoly előny még, hogy nagyon jól javíthatók is! Nemcsak egyszerűen üvegezhetők, hanem zárszerkezetük vagy vasalásuk is ugyanolyan jól cserélhető, mint a műanyag társaiknál, sőt mi több, ha megsérült vagy megkarcolódott a faszerkezet, csak egy kis csiszolópapír, egy kis alapozó, valamint egy csipetnyi festék, és mintha mi sem történt volna.

Tévhitek a fa nyílászárókról

A fa nyílászárók kapcsán sajnos rengeteg tévhit kering az emberek között! Az egyik legáltalánosabb az, hogy rosszabbak, mint műanyag társaik, ami ebben a formában egyáltalán nem igaz, hiszen ugyanaz a szigetelés és ugyanaz a zárszerkezet található meg bennük, ami légmentesen képes ráfeszíteni a szárnyat a tokra, amelyen keresztül így garantáltan nem juthat be kintről hideg vagy meleg levegő. Ezt a három faréteg közötti víz és légmentes ragasztás még tovább fokozza, de a többrétegű UV stabil lazúrozás is ezt a hatást erősíti. Nem véletlen tehát ma már az, hogy a kéményseprők vagy a fűtésszerelők az újabb típusú fa nyílászárók esetében is megkövetelik a szellőző telepítését.

A fa és műanyag ablakok között a teljesítmény tekintetében tehát ma már nincs különbség, ugyanúgy szigetelnek, és ugyanazt a hatást várhatjuk tőlük. Nyilván léteznek olcsóbb profilok, amelyek okozhatnak kellemetlen perceket, de ezeket egyetlen kereskedő sem ajánlja jóhiszeműen egyetlen lakóházra sem, hiszen az ilyen nyílászárók nemcsak a szigetelés szempontjából rossz minőségűek, hanem szerkezetileg sem túl tartósak. Felismerésük azonban nem nehéz, hiszen egyrészt olcsóbbak, mint az átlag, másrészt pedig tapintásra is könnyednek tűnnek, recsegnek-ropognak, zárszerkezetük pedig sokszor akadozva jár, problémásan működik és így tovább. Az ilyen fa nyílászárót értelemszerűen ne vásároljuk meg, a megfelelő tanúsítvánnyal ellátott változatokat azonban nyugodt szívvel.

Faipari cégre van szüksége?

Forduljon hozzánk bizalommal!

Hívjon minket!

+36 (30) 757 6247

Elérhetőségünk

Cím: 2173 Kartal, Hunyadi út 24/b

Tel/Fax.: +36 (28) 437 564

Mobil: +36 (30) 757 6247

E-mail: info@krizsanyikkft.hu

Értéket adunk a fának